2012-01-30 11:28:02• hírek • Szatmar.ro

Jógagyakorlat egyszerűen

Egyszerűen és könnyedén, bárhol, bármikor, edző nélkül is elvégezhető, ellazulást elősegítő jógagyakorlatok.

Szukhászana vagyis a Könnyű ülés. A kiindulópont, hogy ezt a gyakorlatot nagyon könnyű, laza ülésben, egyenes háttal és csukott szemmel végezzük. Ezt követően tenyérrel felfelé, a két kezünket a térdünkre helyezzük úgy, hogy mutató- és hüvelykujjunkat összeérintsük, de az utóbbi feltétlenül ujjunk nyújtva legyen. Ezt a gyakorlatot „Csin Mudrának" nevezik.

A következő lépésben nagyon lassú fejkörzést végzünk jobbról balra, legalább ötször, majd ellenkező irányba is ötször. Lényeges, hogy belégzéskor a fej hátul van, kilégzéskor pedig elöl.

A gyakorlat hatása: javítjuk koncentrációnkat, lazítja a nyak ízületeit, izmait és oldja a feszültséget, a stresszt is. Vigyázat, lehetőleg térd- és bokaproblémáknál ez a gyakorlat kerülendő.

Urv Ászana vagyis a Szimmetrikus Póz. Az alaphelyzet a következő: zárt lábakkal, kissé kifordított lábfejjel állunk. Figyeljünk arra, hogy kilégzésre púposítjuk a hátunkat, a fejünket pedig lehajtjuk. Közben lassan belélegzünk, fokozatosan lábujjhegyre emelkedünk, majd tenyerünket oldalunkhoz simítva felhúzzuk kezünket egészen a hónaljunk aljáig.

A következő lépésben egészen lassú kilégzés ütemében hajlítjuk a lábunkat, közben a térdek szétnyílnak, és leguggolunk. Figyeljünk arra, hogy hátunk laza és egyenes legyen. Közben előrehozzuk a kezünket egészen a hasunkhoz, és egy imádkozó sáskához hasonlóan összetesszük. Lényeges, hogy belégzésre visszafelé megcsináljuk a gyakorlatot, és kilégzésre felvesszük a kiinduló helyzetet. Ezt a gyakorlatot ajánlott háromszor megismételnünk.

A gyakorlat hatása: Mivel kitűnő egyensúlygyakorlat, ezért fejleszti figyelem és összpontosító képességünket, valamint erősíti a lábfej- vádli-comb izmait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: